Ofset Baskı Nedir?
Matbaa sektöründe adı sıkça kullanılan baskı yöntemlerinden biri ofset baskıdır. Bu baskı metodu ile kâğıt ya da farklı malzemeler üzerine baskı yapılabilmekte ve çok sayıda ürünün aynı anda basılabilmesi mümkün olmaktadır. Ofset Baskı Nedir? Sorusu merak edilen konular arasında yer alırken dergi, gazete ya da broşür gibi basılı malzemelerin ortaya çıkarılmalarında tercih edilen bir baskı yöntemi olması bu sorunun yanıtıdır.
Ofset baskı uygulanacağı kâğıt yüzeyin belirli bir gramaja kadar olması gerekmektedir. Bu baskı sisteminde yüzeyi düz kalıplardan yararlanılmaktadır. Taş baskı sistemine benzer bazı özelliklerinin olması ofset baskının bilinen bazı yönleridir.
Ofset baskının en önemli avantajlarından bir tanesi de aynı anda birden çok baskı yapılabilmesidir. Düşük bir maliyete sahip olması da onu baskı metotları arasında daha fazla tercih edilir hale getirmektedir.
Ofset baskı düz bir baskı yöntemidir. Bu yöntemde bazı kalıplardan yararlanılırken bu kalıpların hazırlanması esnasında fabrikasyon yöntemler tercih edilebileceği gibi elle hazırlama yöntemi de bir seçenektir.
Fabrikasyon kalıplar elle hazırlananlara göre maliyet açısından daha yüksek olmasına rağmen baskı kalitesi açısından konu değerlendirildiğinde daha kaliteli baskılar bu yöntemle elde edilmektedir. Ofset baskı sistemi dünya genelinde matbaa sektöründe yaygın olarak tercih edilirken bu metotta renkli baskı yöntemi de uygulanabilmektedir.
Renkli baskı da bir defada uygulanabilen yöntemlerdendir ve ofset baskı makinelerinin bir kerede renkli baskı yapabilme özellikleri vardır. Ofset baskı uygulaması yapılacağı zaman iki farklı çeşidine bağlı olarak seçim yapılabilmektedir. Ofset baskı türleri tabaka ofset baskı ve web ofset baskı olarak iki grupta ele alınır.
Renkli baskı yapılacağı zaman ofset baskıda yer alan farklı renk silindirlerinin devreye girdiği görülür. Bu silindirlerden elde edilecek renkler yardımı ile basılacak üründe farklı renk uygulamaları yapılabilmektedir. Günümüzde bilgisayarlarda hazırlanan herhangi bir görsel veya yazılı malzemenin ofset baskı yöntemleri ile oluşturulması mümkün olmaktadır.
Kitap kapakları, kartvizitler, gazete ve dergiler bu tür bir baskı yönteminin uygulandığı bazı alanlar arasında yer almaktadır. Ofset baskı zaman tasarrufu sağlayan bir yöntem olurken düşük maliyetli olması da bir başka özelliği olarak ortaya çıkmaktadır. Her tür sektör için bu yöntemle malzeme temin etmek mümkün olmaktadır.
Tabaka Ofset Baskı
Tabaka ofset baskıda kâğıt tabakalara gereksinim duyulmaktadır. Baskı materyalinin kâğıt olduğu bu tür baskı yöntemlerinde çeşitli ebatlarda baskı yapılması mümkün olabilmektedir. Baskı yapılacak tabakanın boyutları 25×35 veya 70×100 cm aralığında olabilmektedir. Bu tür baskılar dergi, kitap ya da gazete gibi seçeneklerde kullanılabilen yöntemler arasındadır.
Web Ofset Baskı
Bu baskı türünde bobin kağıtlar kullanılırken yüksek bir hız elde edilmesi web ofset baskı türü ile mümkün olur. Maliyet açısından da düşük bir uygulamadır ve günümüzde çeşitli basım işlerinde tercih edilen bir yöntemdir.
Ofset baskı çeşitli sektörlerde ortaya çıkan basılı ürün ihtiyacının giderilmesinde matbaa sektöründe yaygın olarak kullanılan düşük maliyetli bir baskı yöntemidir. Tercih edilmesinde bu metodun sahip olduğu birçok avantaj etkili olurken hızlı bir baskı yöntemi olması ile zamanın kontrollü kullanılmasına yardımcı olmaktadır.