Fotoğraf çekerken bazı tekniklerden yaralanmak gerekli olur. Bu yöntemler bir fotoğrafı profesyonel hale getirmesinin yanı sıra kaliteli bir içerik ortaya çıkarabilmek açısından da gereklidir. Fotoğrafçılıkta 1/3 Kuralı Nedir? 1/3 Kuralı Örnekleri merak edilirken bu kural sayesinde dengeli fotoğraflar çekmek mümkün olur.
Fotoğraf çekilirken oluşturulacak kompozisyonun daha dengeli olarak yerleştirilmesine yarayan kural aynı zamanda fotoğrafta yer alan ögelere görsel bir bütünlük kazandırır. Bu sayede fotoğraf daha estetik bir yapıya kavuşur.
Fotoğrafta 1/3 Kuralı
Fotoğrafta 1/3 Kuralı uygulandığında dengeli bir yapıdan söz etmek mümkün hale gelir. Fotoğrafçıların kullandığı bunun dışında da bazı teknikler vardır ve bu yöntemler sayesinde hem görsel değere sahip hem de farklı kareler oluşturmak mümkün olur.
Fotoğrafçılar açısından temel teknikler arasında yer alan 1/3 kuralı ile kadraj yatay ve dikey olarak parçalara bölünür. Bölünen bu parçalar birbirine eşittir ve 3 bölümden oluşur. Toplamda 9 eşit kutucuk içerisine fotoğraflanmak istenen görsel unsurlar yerleştirilir.
Bu kutucuklarda yer alan ilgi merkezine yerleştirilmek üzere görsel ögelerin dağıtılması gerekirken kesişim noktalarının ilgi merkezi olarak adlandırıldığı görülür. Fotoğraflara bakan kişiler öncelikle bahsedilen ilgi noktalarına odaklanır. Bu noktalara doğru bir yerleştirme yapıldığında çekilen fotoğrafın estetik bir değer kazandığı görülür.
Günümüzde kullanılan sayısal fotoğraf makinelerinin bu bölümlendirmeleri yaptığı görülür. Kullanıcılar belli bir tecrübe kazanana kadar uygulamanın özelliklerinden yaralanabilmektedir. Gözün alışması sonucunda bir süre sonra kadraja görsel unsurlar otomatik olarak yerleştirilebilir.
Fotoğraf çekerken fotoğrafçı bir kompozisyon oluşturur. Bu kompozisyonda çeşitli görsel ögeler fotoğrafçının istediği şekilde yerleştirilir. Bundan dolayı fotoğraf fotoğrafçıya ait özgün bir eserdir. Fotoğrafçı hikâye anlatan taraf olurken anlatım için gerekli tüm ögeleri bir çerçeveye yerleştirir.
Fotoğrafa bakan kişi duygu ve düşünceleri ile o fotoğrafın kendi üzerinde yaratacağı etkiye bağlı olarak yorumlama yapar. Kompozisyon sırasında yararlanılan yöntemlerden biri 1/3 kuralı olurken bu kaideye göre yatay ve dikey çizgiler kullanılır.
Kural uygulanırken yalnız yatay ve dikey çizgiler de kullanılabilir. Hepsinin bir arada kullanılmadığı kompozisyon örnekleri görmek de mümkündür. Örnek vermek gerekirse bir denizle gökyüzünün birleştiği manzara fotoğrafında deniz, kara parçası ve gökyüzü 3 eşit yatay parça üzerine yerleştirildiğinde 1/3 kuralına uygun bir kompozisyon oluşturulmuş demektir.
Fotoğraf Çekim Yöntemleri Nelerdir?
Fotoğraf çekerken bazı tekniklerden yararlanılabilirken merak edilen sorulardan biri de Fotoğraf Çekim Yöntemleri Nelerdir? Olur. Bir fotoğrafçı fotoğrafında sadelikten yararlanabilir. Bu sayede anlatılmak istenen konu yalın bir şekilde açıklanır.
Fotoğrafta ritmi yakalamak da önemli bir tekniktir. Bunun yanı sıra fotoğraf çekerken dokular da kullanılabilir. Özellikle portre fotoğraflarında bakış boşluğu önemli bir ayrıntıdır. Denge unsurunun sağlanması da fotoğrafa anlam katacak bir yöntemdir.
Fotoğrafçı çektiği fotoğrafa hareket hissini de katabilen kişidir. Aynı zamanda simetri de kullanılacak metotlar arasında önemli bir yere sahiptir. Tüm bu kurallar yerinde uygulandığında istenilen görsel etkinin yakalanması mümkün olur.