Fotoğraf, insanın kendisini ifade etmesinde kullandığı bir araçtır ve 18. Yüzyıldan bu yana ona eşlik eder. Fotoğraf makineleri Sanayi Devrimi ile insanın yaşamına girmiştir. O güne kadar elle yaptığı çizme, boyama, kazıma eylemlerini insanın makineler aracılığı ile yapmaya başladığı görülür.
Fotoğrafın icadına kadar geçen sürede, uzun bir zaman aralığı boyunca çeşitli resmetme teknikleri ile gördüklerini anlatmaya çalışan insan için, fotoğrafla birlikte bu işlemler mekanik hale gelmiştir. Fotoğraf türleri birbirinden farklıdır ama üretim yöntemleri genellikle hep aynı şekildedir. Doğa Fotoğrafçılığı Nedir? Dendiğinde insanın doğada karşısına çıkanları bir fotoğraf makinesi aracılığı ile resmetmesine bu ismin verildiği görülür.
Fotoğraf Nedir?
Fotoğraf iki boyutlu bir düzlem üzerinde makineler aracılığı ile görülenlerin aktarılması işlemidir. Fotoğraf Nedir? Sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında onun dijital yöntemlerle elde edilebilir hale geldiğini söylemek gerekir.
Geçmişte fizik ve kimya bilimi aracılığı ile elde edilen fotoğraflar günümüzde sayısal teknolojiler kullanılarak üretilir. Dijital makinelerde istenilen miktarda ve farklı türlerde fotoğraf elde etmek oldukça kolay hale gelirken fotoğraf sayesinde zamanın dondurulması mümkün olur. Anı içine hapsetme özelliğine sahip olan fotoğraf hem geçmişin bir parçasıdır hem de içinde yaşanılan ana aittir.
Doğa Fotoğrafı Nedir?
Doğal yaşam alanlarında bulunan canlıların ya da fiziki alanların fotoğraf makineleri aracılığı ile kayıt altına alınması doğa fotoğrafçılığı olarak adlandırılır. Doğa Fotoğrafı Nedir? Dendiğinde doğada yer alan birçok şeyin fotoğraflanmasından söz edilir.
Doğal yaşam alanlarında yer alanların fotoğraf makinesi mahareti ile kayıt altına alınması mümkündür. Makineler teknik özellikleri aracılığı ile fotoğrafçıların en büyük yardımcısıdır. Bunun yanı sıra bir fotoğrafa en büyük katkı fotoğrafçı tarafından yapılır.
Fotoğrafçı doğru anı yakalayan ve onu kayıt altına alan kişidir. Aynı zamanda da kendi bakış açısını ve duygularını çektiği fotoğrafa yansıtır. Bundan dolayı da bir fotoğrafçı çektiği fotoğraflarla kendini ifade edebilme şansına sahip olur.
Doğa fotoğrafları; doğada yer alan bitki örtüsü, canlılar, insanlar tarafından yapılmamış tüm oluşumlar gibi birçok unsuru içinde barındırır. Doğa fotoğrafları çekilirken aynı zamanda fotoğrafçının artistik becerileri de devreye girer.
Doğa Fotoğrafçılığında Nelere Dikkat Edilir?
Doğa fotoğrafı çekmek isteyenlerin merak edecekleri arasında Doğa Fotoğrafçılığında Nelere Dikkat Edilir? Sorusu da yer alır. Doğa fotoğrafçıları genellikle bir yeri fotoğraflayacakları zaman orayı daha önce mutlaka ziyaret ederler.
Farklı zaman dilimlerinde ve hava koşullarında gözlem yapmak iyi bir fotoğraf elde edebilmek açısından oldukça önemlidir. Hava durumuna uygun ve rahat bir şeyler giymek de çalışma sırasında karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından gereklidir.
Tripod kullanımı, manzara ve doğa fotoğrafları açısından doğru fotoğraflar elde edebilmenin bir yoludur. Ayrıca doğru bir lens seçimi, filtre kullanımı, 1/3 kuralı gibi birçok ayrıntının da atlanmaması gerekir. Gün doğumu ve batımı sırasında ışığın en etkileyici olduğu anları yakalamak mümkün olur. Bundan dolayı da zamanlama oldukça önemlidir.