Fotoğraf bir zaman diliminden alınmış kesittir. Tek bir ana aittir. Bir akışın değil tek bir kısa anın göstergesi olması nedeni ile de hareketli görüntülerden daha fazla akılda kalır. Fotoğraf ile fotoğrafçı, anlatmak istediklerini kısa yoldan karşısındakine yansıtabilirken fotoğrafın derinliği sayesinde de etkileyici bir anlatım gücü yakalar.
Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir? Diye sorulduğunda verilebilecek en kestirme yanıtlardan biri fotoğrafçının ele alacağı bir konu üzerinde kendi yorumuna yer vererek çeşitli fotoğraflar aracılığı ile konuyu derinlemesine işlemesidir olur.
Belgesel Fotoğraf Nedir?
Fotoğraf ile herhangi bir an dondurularak iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtılır. Günümüzde sayısal ortamlarda elde edilen fotoğraflar klasik yöntemlerden farklı üretilir. Birçok fotoğraf türü vardır ve bunlardan biri de belgesel fotoğraf olarak adlandırılır. Belgesel Fotoğraf Nedir? Dendiğinde toplumsal ve sosyal yaşamı ilgilendiren her konuda bir şeyler anlatmayı fotoğraf yoluyla gerçekleştirmektir denilebilir.
Belgesel fotoğrafta fotoğrafçının anlatmak istediği bir hikâye olur. İşaret etmek istediği bir sorun ya da dikkat çekmek istediği herhangi bir konu fotoğraflar aracılığı ile ama fotoğrafçının bakış açısından yansıtılır.
Bir probleme çözüm aramak ya da toplumu o konu hakkında bilgilendirmek, harekete geçirmek, konuyu derinlemesine araştırmak için tercih edilen bir anlatım yöntemi olan belgesel fotoğraf aynı zamanda çeşitli isimlerle de anılır.
Foto röportaj, foto hikâye ya da foto analiz gibi farklı ifadelerle de bütünleşen belgesel fotoğraf uzun bir geçmişe sahip olması ile de bilinir. Belgesel fotoğraf çeken fotoğrafçı konuyu ele alırken farklı yöntemler kullanabilirken belgesel fotoğrafın anlatım yöntemleri çeşitli adlarla bilinir.
Belgesel Fotoğraf Yöntemleri
Belgesel fotoğraf hazırlanırken bazı metotlardan yararlanılabilir. Belgesel Fotoğraf Yöntemleri; tanımlayıcı belgesel, sosyal belgesel, foto aktivizm, öznel belgesel gibi adlarla açıklanır. Belgesel hazırlamak isteyen fotoğrafçının foto röportaj yöntemine ihtiyacı olur.
Bu teknik; anlatılmak üzere seçim yapılan konunun ayrıntıları ile ele alınmasında ve zengin bir içerikle sunulmasında kullanılır. Belgesel fotoğrafın tek amacı fotoğraf çekmek değildir. Derin bir anlamı vardır ve bu hikâyede fotoğrafçının anlatmak istedikleri dikkat çeker.
Fotoğrafçı kendi bakış açısı ile hissettiklerini fotoğraflarına yansıtır. Belgesel nitelikte olan fotoğraflar insanları düşündürür, hareket geçirir ya da bilgilendirir. Sosyal bir yöne sahip olan belgesel fotoğraf, yaşamın her anı için ve çok çeşitli konularda hazırlanabilir.
Belgesel Fotoğrafçılarının Özellikleri
Belgesel fotoğraf bazı yöntem ve tekniklerin iyi anlaşılması ile oluşturulabilirken aynı zamanda da fotoğrafçının belirli bir yetkinliğe ve donanıma sahip olması gerekir. Belgesel Fotoğrafçılarının Özellikleri ise merak edilir.
- Bir belgesel fotoğrafçısı görüntü oluşturma yöntemleri konusunda eğitimli olmalıdır.
- Fotoğraf makinesine ve teknik ekipmanlara hâkim olmalıdır.
- Fotoğraf ışıkla resmetmektir ve fotoğrafçı da ışığı bir ressamın fırçası kadar ustaca kullanabilmelidir.
- Fotoğrafçının donanımlı olması ve güncel gelişmeleri takip etmesinin yanı sıra merak ettiği her konuda araştırmacı bir yapıda olması gerekir.
- Olayları analiz etme kabiliyetinde olmalıdır.
- Sosyal yönü güçlü olmalıdır.
- Tanık olduğu konulara müdahale etmemesi gerektiğini bilecek kadar sağduyu sahibi olmalıdır. Bu sayede fotoğrafın belge olma özelliğini koruyabilir. Aksi durumda ise fotoğraf fotoğrafçının kurgulayacağı bir sahneye döner.